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Greetings GDA Members! Starting this month, I am going 
to publish my responses to some of the more frequently 
asked questions I receive at the office. Hopefully you and 
your staff will find this column to be a useful resource. GDA 
staff will also start compiling these questions and responses 
and create a FAQ that will be hosted on the members 
section of the GDA website.

Q&A
If you have any questions about the information in 
this column, please email me at scott@gadental.org 
or call the GDA office at 404.636.755 x103.

Q: �If a patient asks for a copy of her 
dental records but has an outstanding 
balance owed to the practice for the 
treatment she received, am I allowed 
to withhold her records until she 
pays?
No. GA BOD Rule 150-8-.01(d)(8) specifies that “a dentist must 
send a patient a copy of his/her records upon request where the 
request complies with O.C.G.A. Title 31-33, et. seq., even if the 
patient has an outstanding balance with the dentist, but the patient 
may be required to pay costs of copying and mailing records and 
for search, retrieval, certification, and other direct administrative 
costs related to compliance with the request.” The Georgia 
Department of Community Health maintains a medical record 
retrieval fee schedule, which can be viewed here: https://dch.
georgia.gov/medical-records-retrieval-rates.

O.C.G.A. § 31-33-2 further specifies that “upon written 
request from the patient or a person authorized to have access to 
the patient’s record under an advance directive for health care or 
a durable power of attorney for health care for such patient, the 
provider having custody and control of the patient’s record shall 
furnish a complete and current copy of that record.” Such written 
request shall be signed by the patient or a person indicating that 
he or she is authorized to have access to the patient’s records AND 
accompanied by a HIPAA authorization executed by the patient. 
The provider then has thirty (30) days of receiving the written 
request to furnish the records.

NOTE: If the record request is associated with a lawsuit involving your practice or is 
requested by a third party engaged in a lawsuit involving the patient, other laws/rules/
exceptions may apply, so please make sure to consult with your personal attorney before 
producing any documents. You may also contact me at the GDA office if you have any 
questions about a record request notice you receive.
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Q: �In Georgia, how long is a dental 
office required to keep copies of 
patient records?
Pursuant to Georgia Board of Dentistry (“GA BOD”) Rule 150-
8-.01(h)(4), a Georgia licensed dentist is required “to maintain a 
patient’s complete treatment record for no less than a period of ten 
(10) years from the date of the patient’s last office visit.”

This rule also specifies that the following items shall be 
considered part of the “patient’s complete dental record, which 
may include, but is not limited to, the following: treatment notes, 
evaluations, diagnoses, prognoses, X-rays, photographs, diagnostic 
models, laboratory reports, laboratory prescriptions (slips), drug 
prescriptions, insurance claim forms, billing records, and other 
technical information used in assessing a patient’s condition.”

Q: �Can periodontal maintenance 
(D4910) be performed by my 
hygienist without the supervising 
dentist being present in the office?
No. The GDA submitted this as a formal question to the GA BOD 
for consideration at its April 2018 meeting, and we were advised 
that D4910 is not a procedure that is eligible to be performed 
by Georgia licensed dental hygienists working under general 
supervision. “General Supervision” means that a licensed dentist 
has authorized the delegable duties of a licensed dental hygienist 
but does not require that a licensed dentist be present when such 
duties are performed.” See O.C.G.A. § 43-11-74(a)(2).

Q: �Can dental assistants in 
Georgia now do prophys?
No. As part of the hygiene supervision 
rule that the GDA passed in 2017, Georgia 
dental assistants are now allowed to 
perform “rubber cup prophys,” which 
the GA BOD has reclassified as “Coronal 
Polishing (Rubber Cup Prophy).” Coronal 
Polishing can be performed by general 
duties dental assistants under the direct 
supervision of a Georgia licensed dentist 
and can only be performed on patients with 
primary dentition, which the GA BOD 
defines as those between the ages of one (1) 
and twelve (12).

Furthermore, dental assistants cannot 
remove calculus; that can only be done by a 
Georgia licensed dentist or dental hygienist. 
Finally, dental assistants must receive 
additional training in order to perform 
Coronal Polishing. The GDA is offering 
the first GA BOD approved course in this 
state, details of which can be found here: 
gadental.org/education.

To view the applicable GA BOD policy 
on Coronal Polishing, see Page 12 of the 
current GA BOD Policy Manual: https://
gbd.georgia.gov/sites/gbd.georgia.gov/
files/related_files/site_page/Dental%20
Policy%20Manual_Updated%20June%20
5%2C%202018.pdf.




